akademi-logo
duyar-vana-ar-ge-direktorumuz-yakup-egeyi-yakindan-taniyalim.jpg

AR-GE Direktörümüz Yakup Ege'yi Yakından Tanıyalım!

AR-GE Direktörümüz Yakup Ege'yi Yakından Tanıyalım!

Duyar Tüm Dünyada Yenilikçiliği İle Tanınacak

Duyar Ar-Ge Direktörü Yakup Ege: “Şimdiye kadar 21 adet faydalı model ve patent çalışmamızdan ilham alarak bu çalışmaların sayısını artırarak devam ettireceğiz. Dünyada da yenilikçiliği ile tanınan bir firma olacağımıza inancım tamdır.”

Duyar olarak 2022 yılında ürün portföyümüzde önemli yenilikler, önemli inovatif çalışmalar gerçekleştirdik. Birçok ürünümüzü uluslararası arena için sertifikalandırırken, tasarımlarımızı hem verim arttırıcı hem özgün olarak geliştirdik. Kuşkusuz bu inovatif çalışmaları gerçekleştirmemizde önemli pay Ar-Ge ekibimize ait. Ar-Ge ekibimizin birbirinden değerli üyeleri var. Onlardan biri de Yakup Ege. Ar-Ge ekibiyle birlikte muhteşem işlere imza atan Ar-Ge Direktörümüz Yakup Ege’yi yakından tanıyalım.

Kendinizden kısaca bahseder misiniz? Duyar ile yollarınız nasıl kesişti?

1983 İstanbul doğumluyum. İlk-orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladım. Bahçelievler Anadolu Lisesi sonrasında Kayseri Erciyes Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde lisans eğitimimi tamamladım. İki sene İtalyan bir firmada servis mühendisi olarak, otonom tezgâhlar üzerine çalıştım. Duyar yerli bir üretici firma olması, koyduğu hedefler ve liderlik konusunda kendini sürekli geliştirmesi beni oldukça etkiledi. 2008 yılında bakım onarım uzmanı olarak ‘Duyarlı’ serüvenim başladı. Bu serüvene bakım onarım, üretim bölümlerinde yöneticilik görevleri ile devam ettim. Otomasyon projelerine duyduğum ilgi ile elektrik-elektronik yüksek lisans ve doktora eğitimlerimi Arel Üniversitesinde tamamladım. Test cihazları otomasyonu, CNC tezgâh otomasyonu, motor sürücü devreleri, PCB tasarımları, Scada sistemleri, Yalın Üretim, Otonom Bakım konularında 50'den fazla projede liderlik fırsatı yakaladım. Halen 2020 yılında başladığım Ar-Ge direktörlüğü görevini yürütmekteyim. Ar-Ge bünyesinde harika ekiplerle birlikte Çevik ürün geliştirme, Akıllı otomasyon vanaları, Yangın vanaları, sürdürülebilir teknolojiler üzerine projeler geliştiriyoruz. Evli ve 2 kız babasıyım.

Müşterileriniz için nasıl değerler yaratıyorsunuz?

Duyar olarak sürdürülebilirlik, yenilik, uluslararası ve ulusal standartlarda yerli üretim, dijital dönüşüm… Üzerinde durduğumuz en önemli kavramlar. Bu kapsamda hem ürünlerimiz hem de değer yargılarımızda gelişimimizi sürdürüyoruz.

Avrupa Kalite Yönetim Vakfı, EFQM modeliyle birlikte bu değerleri oluştururken tüm iç ve dış paydaşlarımızı dikkate alıyoruz. Üniversitelerimiz, tedarikçilerimiz, çalışanlarımız, projeci, belgelendirme kuruluşları, son kullanıcılar, mekanikçiler, vakıflar hepsi bizim paydaşımız. Örnek vermem gerekirse AFSA, NFPA, ASHREE gibi vakıflarla, FM, UL, TSE gibi ulusal uluslararası belgelendirme kuruluşlarla ilişkilerimizi bu kapsamda geliştiriyoruz.

“KALİTEMİZDEN TAVİZ VERMİYORUZ”

Birkaç örnek vermem gerekirse, İstanbul teknik Üniversitesi ile sürdürülebilir vana projesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ile dijital yükselteç devreleri gibi projeler yürütüyoruz. Ayrıca tedarikçilerimizden gelen talep ve istekler doğrultusunda ürün geliştirme projeleri yürütüyoruz. Çevreyi temiz tutmak ve israfı azaltmak adına ürünlerimizi günümüz teknolojik analizleri ile güncel tutuyoruz. Tasarımlarımızı bu doğrultuda şekillendiriyoruz. Yine bu kapsam içerisinde işçilik süre israflarını azaltan Riser Manifold, çevrecilikte çığır açan ödüllü ve patentli ürünümüz Kompakt Pislik Tutucu ve Küresel Vana ürünlerimizi sayabiliriz. Yaşama olan saygımızdan dolayı kalitemizden taviz vermiyoruz. Çünkü bizi ayakta tutan bu değer yargılarımız. Bunlara sahip çıkmak bizim sorumluluğumuz. Yine Sanayi yenilikçilik ve altyapı kapsamında IoT’li sensör teknolojileri ve akıllı ürünlerin üretiminde projeler çalışıyoruz. Sürdürülebilir şehirler ve yaşam alanları için yangın tesisatlarında kilit görevde ulusal ve uluslararası belgelere haiz kontrol sensörleri ve vanalarının üretimlerini gerçekleştirmekteyiz. Belgeli yangın basınç switch ve akış anahtarı alanında da ilk yerli firma olmaktan ziyade dünyada ilk beş içerisinde olmayı başardığımızı ifade etmeliyim.

“ÜRÜNLERİMİZİ HAYAT DÖNGÜSÜNDE KONTROLÜMÜZ ALTINDA TUTUYORUZ”

Yalın ve Kaizen Çalışmaları, yaklaşık 10 senedir üzerinde olduğumuz bir konu. ‘Müşterinin para ödemediği her şey bir israftır’ mottosu ile yalın araçları tüm tasarım ve imalat işlemlerimizde kullanmaktayız. Dijital dönüşüm araçları ile süreçlerimizi daha hızlı ve analiz edilebilir bir hale getiriyoruz. 2022 yılında Devreye aldığımız PLM projesi, analiz ve tasarım programlarımız ile birlikte akış, tasarımdan itibaren, ürünlerimizi hayat döngüsünde kontrolümüz altında tutuyoruz. Bu değerlerimizin taçlandırıldığı 2019 TİM İnovalig 3.lük ödülü sahibi olmamız büyük bir gurur. Ayrıca 2023 yılında ödül törenini gerçekleştirdiğimiz “Bir fikrim var” sistemi tüm çalışanlarımız için yaklaşık 7 senedir fikre verdiğimiz değerin önemli bir kanıtıdır.

Gelecek adına Duyar’ın müşterilerine vaatleri nelerdir?

Hedeflediğimiz pazarlarda “tercih edilen marka olmak” vizyonumuz doğrultusunda, yenilikçi, yerli üretim yapan, topluma ve çevreye verdiği değeri arttıran bir konumda olmaya devam edeceğiz. Süreçlerimizi israflardan arındırarak, dijital dönüşümün ivmesi ile birlikte çevik ürün geliştirmeyi sektöründe en iyi gerçekleştiren firmalardan birisi olacağız.

“DÜNYADA YENİLİKÇİLİĞİ İLE TANINAN BİR FİRMA OLACAĞIMIZA İNANCIM TAMDIR”

Şimdiye kadar 21 adet faydalı model ve patent çalışmamızdan ilham alarak bu çalışmaların sayısını artırarak devam ettireceğiz. Dünyada da yenilikçiliği ile tanınan bir firma olacağımıza inancım tamdır. Duyar olarak algılama yapan, veri üreten cihaz geliştirmeleri yaptığımız biliniyor. Şu anda seri üretim aşamasına geçiş için testleri devam eden akıllı vana yerli ürünümüz, ölçüm sensörleri ile sıcaklık, enerji, debi, basınç gibi parametreleri ölçümleyip, senaryoları ile bu noktalarda veri akışını ve tesisat içerisindeki akışın kontrolü sağlamaktadır. Bu kapsamda oldukça inovatif bir ürün olduğunu ve tüm elektronik kart ve yazılımlarının Duyar bünyesinde uzman mühendislerce geliştirildiğini belirtmeliyim. Gene IoT teknolojisine haiz cihaz üretimlerimizin çalışmaları bu kapsamda devam ettireceğiz. Bu çalışmalar ile Duyar, veri çağına, ayak uyduracak ürünleri üreterek girmeyi amaçlamaktadır.

“ULUSLARARASI KALİTE BELGELİ YENİ ÜRÜNLERİMİZ YOLDA”

Lokomotif ürünlerimizden olan yangın tesisatları için ürettiğimiz ürünlerde, uluslararası kalite belgelerine haiz ürünlerimizin sayısını arttıracağız. Özelikle yüksek hassasiyetli basınç düşürücü ve kompakt tasarımı ile öne çıkan yangın çek-valf ürünlerimiz bu doğrultuda 2024’te bizlerle olacak yeni ürünlerimiz. Endüstriyel vanalarda Duyar kalitesine haiz ürünlerimizi piyasaya sunacağız. Kısa zamanda metal körüklü glob vanalarımız ve buhar kapanlarımız bu guruba örnek olarak verilebilir. Metal körüklü vanalarımız konik klape dizaynları sayesinde pislik birikmesine izin vermeyecek şekilde dizayn edilmiştir. Bu sayede daha uzun süreler endüstriye hizmet edebilecektir. Kondenstoplarımızda ise kullanılan özel difüzör sayesinde daha stabil çalışma koşulları elde edebilmekteyiz.

Sektör oyuncularına işlerini daha verimli yapmaları için ne tavsiye edersiniz?

Fikir ve inovasyona önem vermemiz ve sabırlı olmamız gereken bir dönemdeyiz. Ön yargı ve kabullerimizi yenilik arayışında bir kenara koymamız, kritik öneme sahip. Şu anda içinde bulunduğumuz zaman ve şartlar bizleri aceleci kararlar vermeye zorluyor. Uzun dönemde bunların etkileri ile yüzleşmek istemiyorsak önceliklerimizi iyi belirlemeliyiz. Bunun bir metodu da risk analizleridir. Şu anda ürün geliştirmede uyguladığımız FMEA metotları, bizlere bu doğrultuda önemli bilgiler kazandırdı. Sektörümüzde bu konulara önem vermemiz ve bugüne kadar taşıdığımız değerlerimiz neticesinde Türkiye’nin üretim algısını ve beğenisini farklı noktalara taşıyacağımızdan eminim.  Toplum zekâsı, algısı ve odağını kullanmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Niyetlerde birleşip, çözümde buluşmalıyız. Burada her bir paydaşa düşen görevler olacaktır. Biz bu çalışmaları daha çok problem çözümlerinde beyin fırtınalarında kullanıyoruz. Çok şaşırtıcı ve güzel neticeler almaktayız. Ama yine de yardımlaşmayı bırakmamız gerekiyor. Kişisel çıkarlarımız ön planda olduğu sürece bu döngüyü kırmamız zor olacaktır. Kazan-kazan anlayışını toplu olarak kurgulamamız gerekiyor. Bu niyetle, bir plan doğrultusunda hareket edebilirsek ileride sektörümüzün daha verimli, daha üretken bir yerde olacağından eminim. 

AR-GE Direktörümüz Yakup Ege'yi Yakından Tanıyalım

Duyar Ar-Ge Direktörü Yakup Ege: “Şimdiye kadar 21 adet faydalı model ve patent çalışmamızdan ilham alarak bu çalışmaların sayısını artırarak devam ettireceğiz. Dünyada da yenilikçiliği ile tanınan bir firma olacağımıza inancım tamdır.