akademi-logo

Kondenstop Nedir?

Enerji verimliliği alanında kullanılması elzem olan pek çok aksam vardır. Her bir aksamın kendine özgü işlevleri ve avantajlarının bulunduğu söylenebilir.  Kondenstop, bu alanda kullanımına sık rastlanan bir parça olarak görevini yerine getirir. Özellikle enerji verimliliğinin artırılması adına tercih edilen bu ürün aynı zamanda sistemin sorunsuz bir şekilde işlemeye devam etmesi açısından son derece önem arz etmektedir.

Yoğuşmuş su yani kondensat ile buharın birbirinden ayrılması için kullanılan cihaza kondenstop adı verilmektedir. Buhar sistemlerinde çok mühim bir yere sahip olan bu ürün aynı zamanda buhar tuzağı ya da buhar kapanı olarak da bilinmektedir. Farklı modelleri bulunan kondenstop ile buhar hatlarında yahut da buhar cihazlarında bulunan kondensin buhar hattından tahliyesini amaçlar. Bu sayede buharı sistem içinde tutmuş olur.

Kondenstop Özellikleri

Kondenstop çalışma prensibi incelendiği zaman basit ancak oldukça etkin bir ilkeye sahip olduğu rahatlıkla görülebilir. Buhar kullanılan ekipmanların çıkış noktalarına ve buhar besleme hatlarına belirli aralıklarla bağlanan bu cihazlar sistemdeki yoğuşmayan gazların ve havanın tahliyesini sağlarlar. Bunun yanı sıra meydana gelen kondensin boşaltımını ve buharın ekipmanda kalması görevini de üstlenirler.

Bakımı ve kullanımı son derece kolay olan kondenstoplar işletme maliyetlerinin azaltılması hususunda da büyük bir rol oynamaktadır. Bunun yanı sıra sistemin emniyetini de artırmayı hedefler. Doğru bir kondenstop seçimi ile problemsiz bir sistem işleyişine kavuşmak mümkün hale gelir. Yüksek kaliteli malzemeler kullanılmak suretiyle imal edilen bu cihazlar genel olarak paslanmaz çelikten ve Sfero malzemeden üretilirler. Böylece hem dayanıklı hem uzun kullanım ömrüne sahip olurlar.

Kondenstop Çeşitleri

Verimliliğin artması hususunda önemli bir yere sahip olan kondenstop birden fazla çeşidiyle ön plana çıkar. Üretilmekte olan kondenstop çeşitleri, prosese uygun seçim yapılabilmesini sağlar. Hem kullanım alanı hem de çalışma koşullarına göre farklılıkları bulunan bu cihaz temelde mekanik, termostatik ve termodinamik olmak üzere üç gruba ayrılır.

Mekanik kondenstoplar kendi içinde iki sınıftır. Şamandıralı kondenstop ve ters kovalı kondenstop olarak adlandırılan bu cihazlar kondens ve buhar arasındaki yoğunluk farkını algılar. Ardından kondensin buhar sıcaklığında tahliyesini gerçekleştirir.

Termostatik kondenstoplar da kendi içerisinde bimetalik ve denge basınçlı olmak üzere ikiye ayrılır. Bu cihazlar da sıcaklık farkını algılar ve kondensi buhar sıcaklığının aşağı yukarı 10 derece altında tahliyesini sağlar.

Termodinamik kondenstoplar, flaş buhar ve kondens arasında bulunan sıcaklık farkını algılamak üzere tasarlanmış aygıtlardır. Kondensin buhar sıcaklığının 1-2 derece kadar altında tahliye edilmesinde rol alır.

Kondenstop Seçimi Nasıl Yapılır?

Kondenstop seçiminin yanlış yapılması neticesinde verimsiz bir çalışma ve yüksek maliyet sorunu baş gösterir. Bu sebeple söz konusu cihazın seçiminde dikkate değer birtakım kriterler mevcuttur. Bunlardan ilki, sistem sıcaklığı ve basıncıdır. Kondenstopun çalıştığı sistemin sıcaklığı ve basıncı göz önünde bulundurulmazsa sistem performansı olumsuz etkilenerek sıkıntı çıkarabilir.

Sistemde oluşum gösteren kondens miktarı da dikkate değer unsurlardan biridir. Örneğin yüksek kapasiteli bir sistemde düşük kapasiteye sahip kondenstop kullanımı ne yazık ki yetersiz kalacaktır.  Bu sebeple sistemin büyüklüğü mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Dayanıklılık ve bakım, bu aygıtı seçerken dikkate değer bir başka husustur. Bakımı kolay yapılabilen ve uzun ömürlü kondenstoplar işletme maliyetlerinin minimum seviyeye indirilmesinde etkin bir rol oynar. Bunun yanı sıra sistem emniyetinin etkili bir biçimde sağlanmasına aracılık eder. Hem kaliteli hem de bütçe bazında bir seçim yapmak için kondenstop fiyatları incelenmeli, en uygun cihaz temin edilmelidir.