akademi-logo
duyar-vana-yerden-isitma-sistemleri-nasil-calisir.jpg

Yerden Isıtma Sistemleri Nasıl Çalışır?

Yerden Isıtma Sistemleri Nasıl Çalışır?

Günlük hayatı kaliteli bir biçimde idame ettirilebilmek için birtakım sistemlerden faydalanmak gerekir. Yazın soğuk ortama ihtiyaç duyulduğu gibi kışın da sıcak alan arayışı devreye girer. Çünkü vücut gereğinden fazla sıcağı ya da soğuğu tolere edebilecek kadar kuvvetli değildir. Bu sebeple vücut ısısının belirli bir düzeyde tutulmasına dikkat etmek yaşamsal fonksiyonların sağlıklı çalışması için elzemdir.

Kış aylarında ısınmayı sağlayan pek çok seçenekten söz etmek mümkündür. Bu seçeneklerden biri de son dönemlerde yaygın bir biçimde kullanılan yerden ısıtma sistemidir. Yerden ısıtma sistemi konutlara ve diğer yaşam alanlarına sunduğu konforla ön plana çıkmayı başarır. Son derece etkili ve memnun edici bir sistem olan yerden ısıtma sayesinde konforlu bir yaşam alanı oluşturmak mümkün hale gelir.

Yerden Isıtma Sistemi Nedir?

Günümüz teknolojisiyle geliştirilen ve büyük bir rahatlık sunan yerden ısıtma, zemin betonu içine döşenen borularla ısı kaynağından aldığı enerjiyi bütün zemine yayan, böylece ortamı eşit bir biçimde ısıtan bir sistemdir. Özellikle evlerde yerden ısıtma sistemi sık tercih edilir. Binlerce metrekareye uygulanabilen yerden ısıtma Türkiye’de 1980 senesi itibarıyla uygulanmaya başlamıştır.

Yerden Isıtma Sisteminin Çalışma Prensibi Nedir?

Söz konusu ısıtma sistemi zemin betonu içine konumlandırılan borularda dolaşan düşük sıcaklıktaki su ile önce zeminin, ardından da ortamın ısıtılması prensibiyle çalışır. Bu sistemin tıpkı bir radyatör gibi çalıştığını söylemek mümkündür. Fakat radyatöre göre çok daha avantajlı olduğu bilinir. Yerden ısıtma sistemi malzemeleri arasında ısı pompası, kombi yahut da kazan gibi elemanlar yer alır.

Döşeme içine borular döşendikten sonra şap yardımıyla üzerleri kapatılır. Ardından üzerine arzu edildiği takdirde seramik, fayans ya da parke malzeme döşemesi gerçekleştirilir. Bunlar arasından seramik ve mermer malzeme ısı iletiminin yüksek olması sayesinde öne çıkar. Isı iletimi düşük olan malzeme seçimi ortamın geç ve az ısınmasına sebep olabilir.

Yerden Isıtma Sisteminin Sunduğu Avantajlar Nelerdir?

Yerden ısıtma sistemi avantajları ile adından söz ettirmeyi başarır. Bu avantajları şu maddelerde özetlemek mümkündür:

  • Bu ısıtma sistemi dikey ve yatay olarak homojen sıcaklık dağılımı sağlar.
  • Eşit sıcaklık dağılımı sayesinde konforlu bir yaşam alanı oluşturulur.
  • Radyatör sisteminde rastlandığı gibi eşit olmayan bir sıcaklık dağılımı söz konusu değildir.
  • Sistem zemin altına döşendiği için alanda bir yer kısıtlaması oluşmaz.
  • Çocuklar için güvenli bir ortam oluşturur.

Yerden Isıtma Sisteminin Getirdiği Dezavantajlar Nelerdir?

Avantajlarıyla öne çıkan yerden ısıtma sistemi dezavantajları ile de gündemdedir. Bu dezavantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Bu sistemin en büyük dezavantajı ısınmanın bir anda sağlanamıyor oluşudur.
  • Isınma süresi zeminin döşeme malzemesine bağlı olarak değişkenlik gösterir.
  • Zemin üzerinde bulunan mobilyalara ve diğer eşyalara zarar verme olasılığı bulunur.
  • Bu sistemin bulunduğu zeminlerde halı ve diğer zemin dekorları minimum düzeyde kullanılmalıdır.

Yerden Isıtma Sistemi Kombi Sıcaklığı Kaç Derece Olmalıdır?

Yerden ısıtma sistemi vana ayarı ile istenen sıcaklığa kolay bir biçimde erişilebilir. Bu sistemde kombi sıcaklığı 35 - 50 derece aralığında tutulmalıdır. Bu aralık hem ortamın yeterli miktarda ısınmasını sağlar hem de enerji verimliliği sunar. Ayrıca sistemin gereğinden fazla ısınmasının da önüne geçer. Düşük sıcaklıkta çalışması sistemin daha homojen bir ısı dağılımı gerçekleştirmesine olanak tanır.

Yerden Isıtma Maliyeti Nedir?

Yerden ısıtma sisteminin maliyeti birtakım faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Sistemde kullanılan elemanların kalitesi, döşemenin yapıldığı alanın genişliği ve bu sistemin döşenmesini sağlayan şirketin uyguladığı fiyat politikası maliyet üzerinde etkilidir. Yerden ısıtma sistemlerinde sıkça kullanılan çekvalfler ve balanslama grubu altında yer alan ürün seçimleri de maliyeti etkileyen faktörler arasındadır.