Yangın Durumunda Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Önemli maddi hasarlara ve can kayıplarına yol açabilecek afet çeşitleri içinde yangınlar yer alır. Yangın esnasında solumaya bağlı olarak zehirlenme vakaları ve ateşle temasa bağlı olarak yanık dereceleri görülebilir. Yangınlarda maddi kayıplar da söz konusu olur. Genellikle bina içlerinde kaza ve aksamalar sonucu ortaya çıkan yangınlar bina içerisinde yer alan eşyaların yanmasına neden olur. Yangın anında yangının etkilerinin azaltılması ve hem can hem de mal kayıplarının önüne geçilebilmesi için çeşitli önlemler ve aksiyonlar alınabilir.
Yangında ilk yapılması gerekenler yangının etkilerinin azaltılmasına yardımcı olurken can ve mal kayıplarının önlenmesini de sağlayabilir. Yangın anında öncelikle yangın söndürme konusunda eğitimli kişilerin müdahale etmesi gerekir. Yangın söndürme konusunda bilgisi olmayan kişilerin müdahalesi hem kendi hem de başkalarının can güvenliğini tehlikeye atabilir.
Çıkan yangının ilk anlarında 112 aranmalı ve itfaiye ekiplerinin bölgeye en hızlı şekilde gelmesine yardımcı olunmalı. Yangına profesyonel ekipler tarafından müdahale edilmesi alevlerin en hızlı şekilde kontrol altına alınmasını sağlar. Yangınların meydana gelmesinden önce binalara yangın söndürme sistemlerinin yerleştirilmesi yangına ilk müdahalenin daha hızlı yapılmasını sağlar. Sprinkler sistemler yangın ısısıyla harekete geçer ve yangının söndürülmesinde etkili bir görev üstlenir.
Özellikle yangın sırasında panik olmak, can güvenliğini tehlikeye atabilir. Sakin kalmak ve yangın söndüren ekiplerin yönlendirmelerine uymak yangınların daha hızlı bir şekilde söndürülmesini sağlamada etkili olur.
Yangına Karşı Alınabilecek Önlemler
Yangında yapılacaklar listesinden de önce yangına dair alınabilecek önlemler gelir. Yangın öncesinde binalarda ve bina çevrelerinde alınabilecek çeşitli önlemler sayesinde yangınların daha hızlı söndürülmesi ve yıkıcı etkilerinin azaltılması sağlanabilir. Yangınlardan korunmak için alınabilecek önlemler şu şekilde sıralanabilir:
- Binaların yapı malzemelerinde yanmaz materyallerden yararlanılabilir.
- Binalarda acil çıkış noktalarına yer verilebilir.
- Yangından etkilenebilecek madde ve malzemelerin yangın çıkma olasılığı yüksek olan noktalardan daha farklı bir yere konumlandırılması.
- Yangın söndürme araçlarının kontrollerinin düzenli olarak sağlanması.
- Binalara sprinkler sistemlerin yerleştirilmesi ve yangının ilk anlarında kontrol altına alınabilmesinin sağlanması.
- Bina sakinleri yangın tatbikatları ile olası yangın felaketlerine karşı hazırlanabilir.
- Yapıların belirli bölgelerinde yangın alanları oluşturulabilir.
Yangından Korunma Yolları Nelerdir?
Birçok nedene bağlı olarak yangınlar meydana gelebilir. Yangından önce, yangın esnasında ve yangın sonrasında çeşitli önlemler alınarak yangınların büyümesi ve yıkıcı sonuçlara neden olmasının önüne geçilebilir. Yangından korunmak için alınabilecek bazı tedbirler şu maddelerle sıralanabilir:
- Doğal afetler konusunda eğitimli olmak yangınlara daha hızlı müdahale edilebilmesine yardımcı olur. Bina içinde yaşayan kişilerin yangın konusunda eğitimli olması herhangi bir yangın anında can ve mal kayıplarının azaltılmasını sağlar. Yangın çıkışlarının ve toplanma noktalarının bilinmesi yangın anlarında daha hızlı aksiyon alınabilmesini sağlar.
- Yangın söndürme sistemleri her binada olması gereken temel yangın söndürücü sistemlerin başında gelir. Sprinkler sistemler, yangının ısısını hissettiğinde devreye girer ve su püskürtme yöntemi ile çevredeki alevleri söndürmeyi hedefler. Sprinkler sistemleri yangın söndürmenin ilk adımlarından biri olur.
- Yangında yapılması gerekenler içinde yangın sonrası prosedürlerin uygulanması da yer alır. Yangından kurtarılan kişilerin nefes zorlanmaları, yanıkları ve diğer yaralanmaları için ilk yardım bilgisine sahip olunması gerekir. İlk yardım uygulamaları uzman sağlık ekipleri gelene kadar yaralı kişilerin sağlıklarını korumayı hedefler.
- Ateşin fark edildiği ilk anda ilk yardıma ulaşılması, hem itfaiye hem de ambulans ekiplerinin olay yerine gelmesi beklenmeli. Bu yöntemlerin uygulanmasıyla yangın kaynaklı oluşabilecek sorunların önüne geçilmesi hedeflenebilir.