akademi-logo
duyar-vana-surdurulebilir-uretim-nedir.jpg

Sürdürülebilir Üretim Nedir?

Sürdürülebilir Üretim Nedir?

Her geçen gün kirlenmeye devam eden dünyayı toparlayarak daha yaşanılabilir hale getirmek insanların şu an için en önemli görevlerinden biridir. Gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için farklı pek çok hareket başlatılmış durumdadır. Bu hareketlerden biri de sürdürülebilir üretim olarak isimlendirilir. Özellikle son birkaç yıldır bu kavram son derece yaygınlaştı ve önemi daha iyi kavranmaya başlandı.

Sürdürülebilirlik Nedir? Sürdürülebilir Üretim Ne Anlama Gelir?

Sürdürülebilirlik aslında daimî olma kabiliyetidir. Yatırımların, kaynak kullanımının, kurumsal değişimlerin ve teknolojik ilerlemelerin dengeli bir şekilde yönetilerek hem bugünü hem de geleceği koruma altına almayı hedefleyen bir yaklaşımdır. Bu kavram özellikle sonraki kuşakların yaşamını doğrudan etkileyeceği için son derece önem taşır.

Sürdürülebilir üretim ya da diğer adıyla temiz üretim, Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından “bütünsel ve önleyici bir çevre stratejisinin ürün ve süreçlere sürekli olarak uygulanması ile insanlar ve çevre üzerindeki risklerin azaltılması” şeklinde tanımlanır. Sürdürülebilir üretimle, üretim adımında oluşabilecek her türlü atıkların oluşumu önlenmeye çalışılır. Bununla birlikte kaynak verimliliği artırılır, çevresel bozulmaların önüne geçilir, ürünün kalitesi artırılır ve sürdürülebilir yapıya teşvik sağlanır.

Sürdürülebilir Üretimin Hedefi Nedir?

Çevre dostu sürdürülebilir üretim temiz bir doğa, düşük maliyet, doğal kaynakların koruma altına alınması ve yüksek verimlilik gibi toplum yararına faydaları gözetir. Hem çevre hem de insanlık adına çok daha sağlıklı ve emniyetli süreç ve sistem kullanılmasını sağlamayı hedefleyen sürdürülebilir üretim aynı zamanda kısa ve uzun vadede daha fazla verim elde etmeyi de mümkün hale getirir.

Sürdürülebilir Üretim Nasıl Yapılabilir?

Hem bugünü hem de yarını düşünmek herkesin yapması gereken önemli bir planlama sistemidir. Özellikle sürdürülebilir üretim ve tüketim için bu planlamayı gerçekleştirmek büyük önem arz eder. Temiz üretim gerçekleştirmek için üretim prosesleri adına malzeme ve enerji tüketimi en az miktara indirilebilir.

Eğer varsa kullanımda olan toksik maddeler de minimum düzeye indirilebilir ya da kullanım dışı bırakılabilir. Bu durum da temiz bir üretim gerçekleştirmek açısından oldukça önemlidir. Bu üretim modeliyle ürün imalatındaki yaşam döngüsü boyunca meydana gelebilecek olumsuz etkileri ve çevreye zararlı unsurları azaltmak mümkün hale gelecektir. Ayrıca küresel vanalar ve kelebek vanalar gibi sürdürülebilirliği destekleyen ürün gruplarına tesisatınızda yer vermek de faydalı olacaktır.

Temiz Üretim Yaklaşımları Nelerdir?

Son zamanlarda ön plana çıkan ve tüm dünya için önem arz eden temiz üretim sayesinde kirletici maddelerin oluşumu, kaynağında ve entegre (bütünsel) tedbirlerle önlenir. Bu kirliliğin önüne geçilmesi proses ve ürün geliştirme adımlarının olmazsa olmaz bir bölümü olarak değerlendirilir. Bu bağlamda hem daha etkili hem de daha koruyucu olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Temiz üretimde atıklar ve kirleticiler zararsız hale getirilir. Bu atıklar faydalı ürün ya da yan ürünlere dönüştürülebilecek kaynaklar olarak değerlendirilir. Temiz üretim ve çevresel iyileşmelerin gereklerinin yerine getirilmesi, tasarım ve proses mühendisleri başta olmak üzere kuruluşun diğer tüm personellerinin de sorumluluğu dahilinde gerçekleşir. Bu üretimde yalnızca teknik değil teknik olmayan yaklaşımları da kapsar.

Günümüzde gerçekleştirilen sürdürülebilir üretim örnekleri incelendiğinde oldukça büyük bir çabanın sarf edildiği rahatlıkla görülebilir. Çünkü dünyanın gün geçtikçe kirlenmesi, canlılar için bir tehdit haline gelir. İnsanların, hayvanların ve bitkilerin korunması için sürdürülebilir üretimle tüketimin sağlanması elzemdir. Çünkü üretim kadar tüketim de sürdürülebilir olmalıdır.

Temiz içerikli ve geri dönüştürülebilir ürünler temiz üretimle ortaya konurken yeterli miktarda alım ise temiz tüketimi ifade eder. Hem üretici hem de tüketici bu sürdürülebilirliğe ayak uydurarak dünyayı daha yaşanılabilir hale getirmek için adım atabilir.