akademi-logo
duyar-vana-sprinkler-sistemler-hakkinda-yanlis-bilinen-bilgiler.jpg

Sprinkler Sistemler Hakkında Yanlış Bilinen Bilgiler

Sprinkler Sistemler Hakkında Yanlış Bilinen Bilgiler

Yangınlar, evlerde, işyerlerinde, okullarda ve alışveriş merkezi gibi çeşitli bina komplekslerinde ortaya çıkabilir. Ani gelişen yangınlarda müdahale hızı hem can hem de mal kayıplarının önüne geçebilmek için oldukça büyük önem taşır. Sprinkler sistemler, ani yangın durumlarında ısı ile harekete geçerek yangının söndürülmesinde ilk müdahalenin yapılmasını sağlar.

Yağmurlama olarak da bilinen sprinkler sistemler yangının ısısıyla devreye girer ve su püskürtme yöntemiyle yangının yayılmadan söndürülmesini hedefler. Yalnızca yangına yönelik çalışan sprinkler sistemler tüm binada kullanılır biçimde olsa da ısıya göre faaliyete geçer. Bu sayede yangın olmayan alanlara değil yalnızca yangının bulunduğu noktalara püskürtmeler yapar ve yangını kontrol altına alma amacına hizmet eder. Sprinkler sistemler hakkında bazı yanlış bilinen bilgiler bulunur, en yaygın yanlış görüşleri şu şekilde sıralamak mümkün olur:

  • Yangın başladığında tüm sprink başlıklarının su püskürttüğü bilgisi yanlıştır. Sprinkler sistemler teknolojik gelişmelerle üretilir. Monte işlemi sırasında sisteme ısıya duyarlılık ayarlanır ve sprink başlıklar yalnızca ısı algıladığında harekete geçer. Böylece yangına direkt müdahale sağlanır.
  • Sprinkler yangın söndürme sistemleri ve ekipmanlarının çok pahalı olduğu bilgisi yanlıştır. Sprinkler sistemler uzun vadeli yararları da göz önünde bulundurulduğunda fazla maliyetli bir yöntem olmaktan çıkar. Sprinkler sistemlerin mal kayıplarında %85’e varan koruma sağladığı göz önüne alındığında bu sistemin maliyeti fazla olmaz.
  • Sprinkler sistemlerin bina içerisindeki eşyalara zarar verme oranının yüksek olduğu inancı yanlıştır. Tazyik yerine yağmurlama sistemi ile çalıştığı için sprinkler sistemi olabilecek en düşük hasarla iş görür.

Sprinkler Yangın Söndürme Sistemlerinin Özellikleri Nelerdir?

Sprinkler söndürme sistemleri yangına hızlı müdahale etmesi ve ısıyla harekete geçmesi ile birçok binada güvenle tercih edilen yangın söndürme sistemlerinin başında gelir. Sprinkler sistemlerin bazı özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkün olur:

  • Birçok söndürme sistemi ile kıyaslandığında daha az yatırım gerektirir. Maddi açıdan az maliyetli bir yöntemdir.
  • Kullandığı su miktarı fazla olmaz.
  • Sprinkler sistemi çalışma prensibi gereği yalnızca yangın kaynağını hedef alır ve seçici olarak su püskürtme işlemini gerçekleştirir. Bu sayede eşyaların gereksiz yere zarar görmesi engellenebilir.
  • Yangının ulaşma riski olan noktalara da püskürtme gerçekleştirilir. Böylece yangının yayılma riski azaltılabilir ve hedefe yönelik söndürme çalışması gerçekleştirilir.
  • Yangına etki edecek sprinkler başlıklarının aktif edilmesiyle tüm sistemin aynı anda çalışmasına gerek kalmaz.

Sprinkler Sistemler Neden Gereklidir?

Sprinkler yangın söndürme sistemleri; hastane, konut, AVM, okul ve iş yeri binaları gibi çeşitli noktalarda tercih edilen söndürme sistemlerinin başında gelir. Sprinkler sistemler, yangına ilk anda müdahale edebilmeleri ve insan etkisine gerek kalmadan otomatik olarak çalışabilmesi sayesinde birçok binada güvenle tercih edilebilir.

Yangın söndürmek için kullanılan sprinkler sistemler, birçok neden dolayısıyla tercih sebebi olur. Yangına hızlı bir müdahale sağlaması ve yalnızca yangın hedeflerine yönelik püskürtmeler yapması sayesinde öncelikli olarak tercih edilir. Monte maliyetlerinin diğer sistemlere oranla daha düşük olması da yine tercih sebebi olur. Bakımının belirli zamanlarda kolaylıkla yapılabilmesi sprinkler sistemlerin avantajları içinde kendine yer bulur. Yangını söndürme prensibinde ısıdan tetiklenerek çalışması ve yalnızca gerekli noktalara püskürtme yapması nedeniyle eşyaların daha az zarar görmesini sağlar, bu nedenle de avantajlı bir yangın söndürme sistemi olarak ön plana çıkar. Sprinkler sistemler otomatik olarak çalıştığından bina içerisinde kimsenin olmadığı saatlerde bile çıkabilecek yangınları önlemenin ve bina içerisindeki eşyaları koruyabilmenin en etkili yolu olur.