akademi-logo

Şamandıralı Kondenstop Flanşlı

Katalog Kodu: T-1635

Şamandıralı Kondenstop Flanşlı (PN16)

Kondenstoplar; Yoğuşmuş su yani kondensat ile buharın birbirinden ayrılması için kullanılan cihaza verilen addır. Buhar sistemlerinde çok önemli bir yere sahip olan bu ürün aynı zamanda buhar tuzağı ya da buhar kapanı olarak da bilinmektedir. Farklı modelleri bulunan kondenstop ile buhar hatlarında yahut da buhar cihazlarında bulunan kondensin buhar hattından tahliyesini amaçlar. Bu sayede buharı sistem içinde tutmuş olur.

Kondenstop çalışma prensibi incelendiği zaman basit ancak oldukça etkin bir ilkeye sahip olduğu rahatlıkla görülebilir. Buhar kullanılan ekipmanların çıkış noktalarına ve buhar besleme hatlarına belirli aralıklarla bağlanan bu cihazlar sistemdeki yoğuşmayan gazların ve havanın tahliyesini sağlarlar. Bunun yanı sıra meydana gelen kondensin boşaltımını ve buharın ekipmanda kalması görevini de üstlenirler. Bakımı ve kullanımı son derece kolay olan kondenstoplar işletme maliyetlerinin azaltılması hususunda da büyük bir rol oynamaktadır. Bunun yanı sıra sistemin emniyetini de artırmayı hedefler.

Şamandıralı kondenstop; içlerindeki şamandıra sisteminin kondens birikmesi sonucu suyun kaldırma kuvveti ile akışkan yolunu açması ve kondensin dışarı atmasıyla çalışan basit bir düzenektir. Kondenstopun gövdesinin içinde yeterli miktarda kondens kalmadığında şamandıra sistemi kapanır ve buhar tesisatta kalır. Bu şekilde tesisatlardaki buhar kaybı minimum seviyeye iner ve enerji sarfiyatı azalmış olur.

Kondenstopların tesisatlara bağlanma şekli önemlidir. Mutlaka ürün üzerinde belirtilen şekilde bağlanmalıdır. Ürün üzerinde gösterilen ok işareti akışkan yönünü gösterirken etiket üzerinde gösterilen ok işareti ise şamandıranın çalışma yönünü göstermektedir.

Kondenstoplar buhar sistemlerinde sürekli aktif olarak çalıştığı için bakımları mutlaka yapılmalıdır. Kondenstop fonksiyonunu yerine getirip getirmediğini hat üzerine ilave edilen ekipmanlarla veya ölçüm cihazları ile kontrol edilebilir.

Şamandıralı kondenstoplar dişli veya flanşlı olarak tesisatlarda monte edilebilir. Çalışma sistemleri arasında herhangi bir fark bulunmaktadır.

Kondenstoplarda tahliye kapasitesi çok önemlidir. Tahliye kapasite grafiği üreticiden mutlaka temin edilmeli ve sistemin çalışacağı fark basıncına göre doğru ürün seçilmelidir. Kondens miktarını belirleyen iki önemli faktör vardır. Bunların birincisi fark basıncı diğeri de kondenstop dizaynında kullanılan orifis çapıdır. Orifis çapıyla fark basınç ters orantılıdır.

Şamandıralı Kondenstopların Avantajları

* Otomatik sistemlerde çok idealdir.

* Yoğunluk farkına göre çalıştığı için çok düşük basınçlarda dahi yüksek miktarda kondens tahliyesi yapılabilir.

* İçlerinde bulunan kapsül sayesinde sistemde bulunan ve istenmeyen gazları da tahliye eder.

Şamandıralı Kondenstopların Dezavantajları

* Sürekli çalıştığı için sık sık kontrol ve bakım gereklidir.

* Su darbelerine karşı (koç darbesi) direnci düşüktür.

Genel Özellikler

• Çalışma Sıcaklık Aralığı

250 °C

• Anma Çapı

DN15

DN20

DN25

• PN Değeri

16

• Döküm Türü

Sfero Döküm

Standartlar

Uygulamalar

• Tanklar

• Kurutma Silindirleri

• Isı Esanjörleri

• Buhar Seperatörleri

• Isıtma Bataryaları

• Fırınlar

• Tavalar - Tablolar

Kaynaklar Kod Dil İndir Toplu İndirmek için Ekle
Kaynaklar Kod Dil İndir Toplu İndirmek için Ekle
Kaynaklar Kod Dil İndir Toplu İndirmek için Ekle

Şamandıralı Flanşlı Kondenstop Nedir?

Tesisat sistemlerinde buhar ve sıvının birbirinden ayrıştırılmasını sağlayan şamandıralı flanşlı kondenstoplar, basınçlı ve yüksek sıcaklık barındıran hatlar için hayati öneme sahip bir tür vana sistemidir. Özellikle buhar sisteminde yaygın olarak kullanılan şamandıralı flanşlı kondenstoplar, sıvıdaki yoğuşma miktarı belli bir seviyeye geldiğinde otomatik olarak devreye girer. Dolayısıyla buhar sisteminin performansı artırılarak enerji tasarrufu sağlanmış ve hattın ömrü uzatılmış olur.

Flanşlı tasarım, şamandıralı kondenstopun boru hattına kolay ve sağlam bir şekilde bağlanmasını sağlar. Sızıntı riskini ve iş yükünü azaltarak daha verimli ve güvenli bir iş alanı sağlayan flanşlı kondenstoplar endüstriyel iş sahalarında önemli bir ekipmandır.

Şamandıralı Flanşlı Kondenstop Özellikleri

Yüksek ısı ve basınca dayanıklı olarak üretilen şamandıralı flanşlı kondenstoplar, şamandıra mekanizması sayesinde yoğuşan suyun seviyesini takip eder ve belirli bir seviyeye ulaştığında otomatik olarak açılırlar. Şamandıralı flanşlı kondenstopların otomatik olarak devreye girmesi ve kapanması ürünün en önemli özelliklerindendir.

Ürünün bir diğer önemli özelliği ise ayrıştırmayı sağlayarak tesisat sistemindeki verimliliği artırmasıdır. Flanşlı bağlantı tasarımı sayesinde sızıntı olasılığının azaltılması ürünün en belirleyici özelliğidir. Dayanıklı yapıları sayesinde uzun vadeli performans gösterseler de belirli aralıklarla bakımı ve kontrolü yapılmadığı takdirde sistemin verimliliği düşebilir.

Söz konusu kontrolün yapılmasında temel olarak şamandıralı flanşlı kondenstopların su darbelerine karşı düşük dirençli olmaları belirleyicidir. Zamanla oluşan yıpranmalar hem kondenstopun iç aksamında hem de flanş mekanizmasında aşınmalara yol açabilir. Üstelik kondenstopun ilk montelenme işlemi de oldukça önemlidir. Hatta uyumsuz seçilen ve hatalı monte edilen şamandıralı flanşlı kondenstoplar hedeflenen verimliliği sağlayamadığı gibi hat üzerinde aksaklıklara ve beklenmedik bozulmalara da yol açabilir.

Kondenstoplarda tahliye kapasitesi çok önemlidir. Tahliye kapasite grafiği üreticiden mutlaka temin edilmeli ve sistemin çalışacağı fark basıncına göre doğru ürün seçilmelidir. Kondens miktarını belirleyen iki önemli faktör vardır. Bunların birincisi fark basıncı diğeri de kondenstop tasarımında kullanılan orifis çapıdır. Orifis çapıyla fark basınç ters orantılıdır.

Şamandıralı Flanşlı Kondenstop Kullanım Alanları

Şamandıralı kondenstop, pek çok farklı endüstriyel alanda kullanılmaktadır. Özellikle enerji santralleri, petrokimya tesisleri, gıda işleme fabrikaları, tekstil fabrikaları ve HVAC sistemleri şamandıralı dişli kondenstopun en çok tercih edildiği alanlardır.

Dişli kondenstoplar, buhar sistemlerinin verimli bir şekilde çalışması ve yoğuşmuş suyun etkili bir şekilde tahliye edilmesi ile ana işlevini yerine getiren bu alanlarda genel kullanım bakımından ortaklaşmaktadır. Örneğin; enerji santralleri, petrokimya tesisleri, gıda işleme ve tekstil sektörlerinde kondenstopun verimliliği artırma işlevi ön plandayken, buhar sistemleri ve HVAC gibi alanlarda ek olarak sistemin güvenliği ve ortamdaki konfor artışı da gözetilir. Buna bağlı olarak şamandıralı dişli kondenstoplar tank, kurutma silindirleri, ısı eşanjörleri, buhar separatörleri, ısıtma bataryaları, fırın ve tablolar gibi farklı işlevlere sahip ekipmanlarda yaygın olarak kullanılır.

Şamandıralı Flanşlı Kondenstop Fiyatları

Şamandıralı kondenstop fiyatları pek çok farklı etkene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Malzeme kalitesi, marka ve teknik özellikler söz konusu değişiklikleri belirleyen unsurlardır. Kullanım alanından dolayı yüksek sıcaklık ve basınca dayanıklı olacak şekilde tasarlanan şamandıralı flanşlı kondenstoplar, paslanmaz çelik veya dökme demir gibi dayanıklı malzemelerden üretilir. Bu malzemelerin kalitesi, ürünün dayanıklılığını ve performansını doğrudan etkilemesi sebebiyle fiyatlar için de belirleyici hale gelir.

Nasıl bir mekanizmaya sahip olduğu ve flanş tasarımının yapısına bağlı olarak kondenstopun fiyatı farklılık gösterir. Daha büyük çapta veya daha gelişmiş otomasyon sistemlerine sahip kondenstoplar, genellikle daha yüksek maliyetlerle piyasada yer almaktadır. Bununla birlikte kondenstopun markası da fiyat miktarını ve ürünün kalitesini belirleyenler arasındadır.