Emniyet Ventili Bakımının Püf Noktaları
Sistem basıncının bir neden dolayısıyla belirlenen maksimum çalışma basıncının üstüne çıkmasını önleyen güvenlik armatürüne “emniyet ventili” denir. Emniyet ventilinin en önemli görevi basınçlı akışkanın tahliyesini sağlamak ve böylece sistemi rahatlatarak güvenliği oluşturmak. Bu sistem sayesinde tanklarda, boru hatlarında, basınçlı kaplarda, buhar kazanlarında ve diğer birçok sistemde basınç kontrol altına alınabilir. Aşırı basıncın yol açabileceği tehlikelerin önlenmesine yardımcı bir sistemdir.
Emniyet ventili bakımı belirli aralıklarla ve gerektiğinde yapılarak çeşitli sorunlar yaşanmasının önüne geçilebilir. Emniyet ventilinin düzgün çalışması sistem aksamaları ve kazaların önlenmesinde etkilidir. Emniyet ventilinin bakımı şu adımlarla gerçekleştirilebilir:
- Öncelikle emniyet ventiline ait teknik bilgiler ve daha önce yapılan bakımlar incelenebilir. Bu sayede bakımı nasıl yapacağınızı daha kolay öğrenebilirsiniz.
- Kontrollerin yapılmasından sonra bakım için gerekli olan tüm malzemelerin hazırda bulunması gerekir.
- Kontrollerin yapılması ve kullanılacak malzemelerin hazır hale getirilmesinden sonra emniyet ventilinin bağlı bulunduğu sistem kapatılmalı ve bakım için hazır hale getirilmelidir.
- Sistemin kapatılmasından sonra akıntı, çatlak gibi sorun oluşturabilecek durumların var olup olmadığını incelemek gerekir.
- Emniyet ventilinin dış yüzeyinin temizliğini bu aşamada yapabilirsiniz. İç kısımları temizlemek için de vanayı sökmeniz gerekebilir. Daha sonra parçaları temizleyicilerle yıkayıp durulayabilirsiniz.
- Ventilin fonksiyonlarının çalışır durumda olup olmadığına bakmalısınız.
- Emniyet ventiline bağlı hareketli parçalarda yağlama yapabilirsiniz, yağlama işlemi sayesinde parçaların işlevlerini daha düzgün kontrol edebilmesi sağlanır.
- İşlevini yerine getiremeyen, bozulmuş veya kırılan parçalar varsa bu parçaların değişimini sonraki adımda yapabilirsiniz. Yeni parçaların birleşiminden sonra sistemin doğru çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi tavsiye edilir.
Emniyet Ventili Nasıl Çalışır?
Emniyet ventilleri, basıncın normal olduğu durumda kapalı pozisyonda durur. Hat basıncının set basıncı değerine ulaşması halinde emniyet ventili açık pozisyona gelebilir, aksi durumda kapalı halde kalmaya devam eder. Ani basınç yükselmeleri sonucunda emniyet ventili sistemin sağladığı basınç sayesinde devreye girer ve ani basıncı tahliye eder. Emniyet ventili çalışma prensibi sayesinde hem prosesi korur hem de çevreye ve insanlara verilecek herhangi bir zararın önüne geçilmiş olur. Temel bir güvenlik sistemi olan bu yapı gerekli durumlarda devreye girmesi sayesinde oldukça işlevsel özellikleri ile ön plana çıkar.
Emniyet ventili; Vana gövdesi, yay, disk, kılavuz ve çıkış portu parçalarından meydana gelir. Normal durumlarda emniyet ventili kapalı durumdadır. Sistemde basınç artışı olmasıyla birlikte disk yukarıya hareket etmeye başlayarak basıncın tahliye edilmesi sağlanır. Basıncın düşmesi ile emniyet ventili yeniden kapalı pozisyona geçer ve işlevini bu şekilde tamamlamış olur.
Emniyet Ventili Hangi Alanlarda Kullanılır?
Basıncın sorun yaratabileceği birçok alanda emniyet ventilleri güvenle kullanılan bir emniyet sistemidir. Buhar hatları ve su hatlarında sıklıkla kullanımı tercih edilir. Yakıt ve yağ sistemlerinde, kızgın yağ hatları gibi riskli hatlarda da emniyet ventilinin kullanımı görülür. Oksijen ve nitrojen gibi gazların hatlarında ve basınçlı hava hatlarında da yine emniyet ventilleri kullanılabilir.
Enerji santralleri, kimya tesisleri, tersaneler, metalurji alanları, nükleer enerji santralleri, su arıtma tesisleri, ambalaj üretim tesisleri ve ilaç tesisleri gibi pek çok alanda emniyet ventilinin kullanımı görülür. Üretim sistemlerinde güvenliği sağlaması nedeniyle emniyet ventilleri olmazsa olmaz sistem parçaları içinde kendine yer bulur. Bunların yanı sıra otomatik olarak devreye girmesi ve sistemde biriken ve yükselen ani basıncı kontrollü bir şekilde boşaltmasıyla emniyet ventilleri; birçok üretim ve sanayi tesisinde güvenle tercih edilebilir.